Szülés – kinek az érdeme?

Egy hírportálon jelent meg a hír, hogy egy orvosnő egy repülőn, menet közben vezetett le egy szülést, ezért őt hétköznapi hősnek aposztrofálta az újságíró.

Elolvastam a cikket, és megtudtam, hogy egy asszony épp Vietnám felé menet kezdett el vajúdni, és a a gégész doktornő, mint orvos, jelentkezett a személyzet “Van orvos a fedélzeten?” kérdésére, majd szakszerűen “levezette” a szülést. Fénykép is van, amin szerepel egy férfi – feltételezem, hogy ő a pilóta, vagy a személyzet tagja,  van rajta egy fiatal, egyenruhás ázsiai hölgy – gondolom egy légikisassszony, és van a fotón egy középkorú hölgy, aki büszkén tartja kezében a bebugyolált újszülöttet: ő a nap hőse, aki “levezette” a szülést.

Egyvalaki hiányzik a képről: az anya, aki kihordta, majd megszülte gyermekét, ezáltal elhanyagolható az eseményekhez hozzáadott értéke.

Több kérdést is felvet bennem ez az eset.

Ugyan mit tudott hozzátenni a szüléshez érdemben egy gégész, aki a test egy másik kimenetének (vagy inkább bemenetének) a szakértője, és bevallottan az egyetemen látott utoljára szülést (ami lehetett úgy 20 éve)?

Miért vették ki az egészséges anya karjából az újszülöttet, és miért a személyzet tagjai valamint az orvos pózolnak vele?

Miért kell “levezetni” egy szülést?

Elismerve a doktornő jószándékát és tenni akarását, szerintem túlzás őt hősnek nevezni. Egy komplikációmentes szülésnél segédkezni, az bárkinek szokott menni, még taxisofőröknek is szokott sikerülni, mikor  segítenek a szülő nőknek, akik az ő autójukon akartak bejutni a kórházba, de elszámították magukat. Ha pedig komplikáció lépett volna fel (megállíthatatlan vérzés, vállelakadás), kétlem, hogy egy gégész tudott volna érdemben segíteni, főleg úgy, hogy nem volt a repülőgépen műtő.

Emlékeztek arra a pár éves esetre, amikor egy férfit motorozás közben megcsípett egy darázs, és allergiás reakciója lett? Épp arra autózott egy székesfehérvári orvos, aki azonnal elővette a bicskáját, és gégemetszést hajtott végre a betegen (a szükséges tollszárat egy másik autós golyóstollából vették ki). Ha ez az orvos nem cselekszik azonnal, a beteg meghalt volna.

Elvágni valakinek a nyakát, majd egy csövön keresztül levegőt befújni, hogy a beteg életben maradjon a mentők kiérkeztéig – na, ez igazi hőstett!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s