Szagok, illatok tanulása

A szagok és illatok tanulása nincs benne a tankönyvben, de legalább olyan fontos tudás, mint a mohácsi csata évszáma, csak ezt a gyakorlatban kell elsajátítani – mindaddig, amíg fel nem találják a szagos könyvet (vagy a szagos internetet).

​Azért is gondoltam, hogy külön bejegyzést szentelek ennek a tanulásnak, mert tanárnő barátnőm panaszkodott, hogy a gyerekek egyre kevésbé tudják árnyaltan kifejezni magukat, ha ízekről vagy illatokról akarnak beszélni; sok gyerek a ‘büdös’ kifejezést használja a dohos, az áporodott, erjedt, mosdatlan szagra, de az ismeretlen illatokra is.

A mi egyik emlékezetes illatgyűjtésünk Ópusztaszeren tört​ént, a Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol a skanzenban berendezett szatócsboltban valóságos “orgiában” volt részünk. Frissen őrölt kávé, tea, mézeskalács, fűszerek illata keveredett – nem mellesleg megtanultuk, hogy mi az a szatócsbolt. Ide a gyerekek többször visszatértek, és megismerkedtek a csak itt kapható szőlőmárka ízével is.

Itt kisfiam különböző foglalkozásokon a gyapjú orsón való megfonását tanulta, tehát a második képen nem eszi, hanem szagolja a gyapjút.

Látogatás egy levéltár raktárában, és egy különleges könyvtárban. Megszentelt pillanat volt a  könyvritkaságok közt járni, egyben rögzítették a gyerekek, hogy milyen a régi papírok áporodott illata.

Egy botanikus kertben a különböző gyógynövények illatával ismerkedtünk, amit nem lehetett sokáig végezni, mert egy idő után minden összekeveredett az orrunkban. Megjegyeztük a macskagyökér illatát, amiről addig csak olvastunk. Nagyon különleges illat. (Nem állítom, hogy ez a sárga virág a macskagyökér.)

Részt vettünk egy nagyon érdekes túrán, amikor megnyitották egy magánház szerteágazó pincerendszerét, és ott megmutatták az egykori középkori pékműhely maradványait. Itt a dohos szagot sikerült jól a gyerekek eszébe vésni (a képen a kemence szája).
A másik képen a füst csípős szagát tanuljuk egy gőzmozdony kazánjának megrakása közben. Mindent a gyakorlati tanulásért.

Meg lehet még ismertetni a gyerekekkel az élesztő és a kelő tészta illatát, a különböző fűszerek (bors, fahéj, szegfűszeg, stb.) illatát, a kamillát és más gyógynövényeket, bútorboltban vagy asztalosműhelyben a fa illatát (nekem kedvencem), és mezőn a frissen kaszált fű zöld illatát (másik kedvencem), vagy festés után a frissen meszelt fal illatát.

Nem utolsó sorban a gyerekeknek meg kell tanulniuk felismerni a rossz szagokat – nagyon fontos tudás, akár életet is menthet (gázszag, füstszag, rothadás szaga). Ez nem azt jelenti, hogy szándékosan a dögkútra hordom kirándulni a gyerekeket, hanem azt, hogy mikor az út szélén egy elpusztult macska maradványait lehetett érezni, odahívtam a gyerekeket is, hogy véssék az eszükbe, ez a bomlás bűze, vagyis a dögszag (képet nem mutatok).

Itt a pocsolyaszaggal ismerkedtünk meg. Az első képen egy erdei dagonyázóhely, ahol vérnyomokat is láttunk: valamelyik vaddisznónak szomorúan végződött az aznapi fürdés, a másik képen egy ártéri tanösvény.

De nagy örömmel hallottam, hogy mikor nagyfiam a reggeli készítése közben záptojásra bukkant, odahívta az öccsét is, hogy szagolja meg, és tudatosította benne, hogy ez milyen szag. Megtanulták az erjedés szagát, mikor egy megbuggyant csemege uborkát találtam a befőttek között, és cefreszagot is éreztek anyukáméknál, akik egy hordóban gyűjtik a szomszédnak a pálinkának való gyümölcsöt.

A flamingók telelőjében vágni lehetett a halszagot.

Itt pedig az istállószagtól próbálja megkímélni magát a fiam

Mivel a lányom fontos kémiavizsgára készül, ezért meg akarom mutatni neki a naftalin (C10H8) szagát. Ha bárki tudja, hol lehet találni olyan igazi, régi-fajta naftalint, szóljon!

És még egy illat-tanulás: tegnap, ahogy elindultunk itthonról, felkiáltottam, hogy milyen csodás tavaszillat van!

Kisfiam megkérdezte, hogy ezt honnan érzem.

Nem tudtam rá válaszolni, ezt idővel majd megtanulja felismerni.

 

 

 

 

 

One thought on “Szagok, illatok tanulása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s