Leszámolás egy régi baráttal

Eltűnt az életünkből egy régi barát.

Számomra mindig volt benne valami zavaró, csak akkor nem tudtam megfogalmazni, hogy mi az (nem is az én barátom volt eredetileg). Ambivalensek voltak az érzéseim vele kapcsolatban: jó fej volt, karizmatikus, mindig lehetett rá számítani, bár mi is sokat segítettünk neki (most nem érdemes méricskélni, hogy ki áldozott több pénzt meg szabad időt a másikra), ugyanakkor mindig fellélegeztem, ha hazament tőlünk.

Küldetéstudata volt: gyermektelen ember létére meg akarta nekünk tanítani, hogyan is kell jól gyereket nevelni, és általában: hogyan is kell helyesen élni. Nagyra törő terveiben az egész világot akarta tanítani.

Nárcisztikus volt és paranoid. Zavaros és agyzsibbasztó elméleteit mindenkire próbálta rátukmálni, olykor órákon át. Önimádata hatalmas volt, műveltsége szerény. Segítő szándékú kritikának tüntette fel a durva verbális bántalmazást.

Nem most tűnt el az életünkből, hanem évekkel ezelőtt. Ami miatt aktuális a téma, az az, hogy csak most tudtuk meg, micsoda súlyos bűnöket követett el velünk szemben.

Manipulált.

Megpróbálta a család egyik felét a másik ellen fordítani.

A manipulációja aljas volt, becstelen, hazug, és nagy baj lehetett volna belőle.

Jobb helyeken ezt büntetik (vagy gyógyítják).

Sebaj, túl vagyunk rajta, jól vagyunk nélküle, nem mérgez már minket, és ami jó: úgy lebegett a fejünk felett Damoklész kardja, hogy nem is tudtuk.  Így volt a legjobb.

Tanulság:

nem érdemes elhessegetni a baljós sejtelmeiteket, ha valami azt súgja “ezzel az emberrel komoly bajok vannak”. Még egyszer nem hagynám, hogy a környezetem elintézze annyival, hogy “biztos csak képzelődsz”.

Nem szabad megengedni senkinek, hogy sértegessen! A méltányos bánásmód mindenkitől kijár, főleg egy baráttól.

Ha a “barát” azt mondhatja a mondanivalómra, hogy “te mekkora hülye vagy”, akkor én is mondhatom az elméleteire, hogy “ha ezt a kutya megenné, megveszne tőle” vagy: “szerintem kezeltetned kéne magad”. Az egyenrangúság jegyében, a baráti viszonyra való tekintettel.

Olykor megéri drasztikus döntést hozni, még akkor is, ha fájdalmasnak tűnik a dolog! Bár a barátok is nagyon fontosak, mégis, első a család, a gyerekek. Mindenki más csak aztán jön.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s