10 érdekesség a Tenkes kapitányáról

1., A Tenkes kapitánya az első magyar filmsorozat volt, és a saját nemzeti példakép létrehozásának igénye hívta életre, ahogy az angol gyerekeknek is megvolt a saját népi hősük: Robin Hood.

Eke Máté, a későbbi Tenkes kapitánya kitalált személy, de Béri Balog Ádám, aki Mátét azzal a feladattal bízza meg, hogy szervezze meg Siklós környékén az ellenállást, élő személy volt; igaz, 1704-ben még labanc. A történészek rengeteg más hibát is (szinte csak azt) találtak a filmben, ennek ellenére jó szívvel ajánlották az ifjúság számára ezt a folytatásos kalandfilm-sorozatot.

A történelmi pontatlanságokon kívül arra panaszkodtak a kritikusok, hogy a labancokat tökkelütött dilettánsoknak ábrázolták a sorozatban (a valóságban nyilván nem ilyenek voltak), de ez az ügyefogyottság sok humor forrása is volt a filmben, ezért ez megbocsátható.

Az etyeki Kecskegödör-pincesor egykor és ma. Itt vették fel azt a jelenetet, ahol Siklósi bácsi leitatja majd egyenként fejbe vágja a labancokat.

2. A film sikeréhez nagyban hozzájárult Vujicsics Tihamér remek zenéje. A trombitaszólót Galambos (Grósz) János trombitaművész játszotta, aki a Lagzi Lajcsiként ismert muzsikus nagyapja.

A legendás filmzenéhez a szerző a Nosza hajdú, fürge varjú… kezdetű régi hajdúdalt dolgozta fel.

Vujicsics Tihamér, a zeneszerző

3., A film forgatása idején, 1963-ban a kapitányt játszó Zenthe Ferenc 43 éves volt, a jóval idősebb Siklósi bácsit alakító Molnár Tibor (aki többször “fiam”-nak szólítja a kapitányt) pedig 42. Mivel Molnár Tibor idősnek van maszkírozva a filmben, az, hogy a két színész majdnem egyidős, nem zavaró.

4., A labanc közkatonáknak játékosan adtak nevet a filmesek, utalva a színészek civil neveire: Szilágyi István beceneve filmes körökben Pityi volt, ezért az ő karaktere Pityik őrmester lett. Kibédi Ervin alakította Erwiner szakaszvezetőt, Petrik József pedig Ritpek mesterlövészt. Madaras József a Vogeller nevet kapta (a Vogel németül madarat jelent). A csak néhány részben szereplő Besztercei Pál Bistericz hadnagyot játszotta, Horkmájer káplárt pedig Horkai János.
A minden hájjal megkent kocsmáros is beszélő nevet kapott: Dudva Györgynek hívták a filmben.

5., A film egyik emlékezetes jelenete, amikor a hátrakötött kezű Zenthe Ferenc a szájával emeli fel a kupát, és úgy issza ki.

A jelenetet Herendi Gábor belekomponálta a Magyar vándor című filmjébe; Zenthe Ferenc a Tenkeshez hasonló jelmezben alakítja korábbi önmagát.

6., A filmeseknek szerény költségvetésből kellett gazdálkodni, ezért a csata- és tömegjeleneteket a a 9 évvel korábban készült Rákóczi hadnagya című filmből emelték át. Érdekesség, hogy Zenthe Ferenc a Rákóczi hadnagyában is szerepelt, néhol talán föl is lehetne fedezni a csatajelenetekben.

Zenthe Ferenc (balra) a Rákóczi hadnagya című filmben

7., A második részben a vár bástyáján Bruckenbacker kapitány lőni tanítja a szép ezredesnét, aki mellett ott áll szobalánya, Veronika is. Veronikát azonban csak egy későbbi epizódban veszi fel komornának az ezredes, a történet elején tehát nem tűnhetne fel Amália mellett.

8., Az alkotók nagy figyelmet fordítottak arra, hogy ne legyen erőszak a filmben. A labanc karakterek is szerethetőek; az Ungvári László által megformált ügyefogyott Eckbert is sokak kedvence volt. A film végén azonban valakinek el kell buknia, ez pedig nem lehet más, csak az osztrák ezredes, aki az egész film folyamán a pozitív hősök vesztét akarta. Eckbert a várat visszafoglaló ünneplő nép közé akar dobni egy égő kanócú puskaporos hordót, így Buga Jakab kénytelen belelőni a hordóba, és a robbanás az ezredes halálát okozza – de ez a gyilkosság önvédelemből történt, egy nagyobb katasztrófa elhárítása érdekében, tehát megbocsátjuk Jakabnak.

9., A már említett pénzhiány miatt a rendező igyekezett a fővároshoz lehető legközelebb forgatni, hogy spóroljon az útiköltségen, de az eredeti helyszínen, Siklóson való filmezést nem tudta megúszni. A stáb egy hónapra bekvártélyozta magát a községbe. A helyiek életében óriási eseménynek számított, hogy a fővárosi művészek szembejöttek velük az utcán; vagy akár ott laktak a kisszobájukban.  A megyei párttitkár minden segítséget megadott a forgatáshoz, cserébe csak annyit kért, hogy az ő kisfia is statisztálhasson a filmben. A 8 éves Marenics János (később polgármestere lett a városnak) valóban szerepelt is, sok más helybélivel együtt, akik boldogan öltötték magukra a jelmezeket, és gyűjtöttek életre szóló élményt a forgatás napjaiban.

A siklósi vár a forgatás idején, és napjainkban

10., A filmben szereplő színészek nagyobb része sajnos már nem él.

Legutóbb a Pityik őrmestert alakító Szilágyi István halt meg. Életben van még Tordy Géza, Pécsi Ildikó, aki a cigánylányt játszotta, és Vajda Márta, Veronika megformálója. (A Wikipédia szerint Ambrus Edit, Helén alakítója is él még, ő most 92 éves.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s