A mértéktelen ivásról józan szemmel

Sokszor fordult már elő, hogy társaságban az ivás került szóba, és szinte licitáltak a tagok, hogy ki szokott részegebb lenni, ki hányt többet, ki hagyott a kocsmában több pénzt, és kit hogyan szállítottak haza a a barátai.
Így volt ez a katonaságnál is; férjem mesélte, hogy a társak történetei mindig arról szóltak: “hétvégén elmentünk inni, berúgtunk, hánytunk, valahogy hazamentünk és aludtunk”. Gondoltam, hogy annál az alakulatnál rendező elv volt az alacsony IQ, és azért volt a honvédek nagy többségének ilyen egysíkú a szórakozása.

Paris Hilton jók érzi magát egy buliban

De nem; a céltalan(?) részegeskedés magasabb szinteken is dívik: multicégnél dolgozó sokdiplomás és sok nyelven beszélő kollégák hétfőnként azt vitatták meg, hogy ki mitől itta magát öntudatlanra a hétvégén.

Egy másik, új munkahelyen pedig az első nap a kollégák elhívtak este sörözni. Erre mit lehet válaszolni? Hogy szívesen elmegyek, de csak szódát fogok fogyasztani? Vagy csak azért, hogy jó fej legyek, kezdjek el inni? De én tényleg nem szeretem az alkoholt, még a sört se.
Meg is ágyaztam magamnak: én lettem a “furcsa” nő.

Egy baráti társaságban egy anyuka büszkén jelentette be, hogy kamasz fia túl van az első házibulin és részegségen, és ő csak azon akadt ki, hogy vodkával itták le magukat a gyerekek, és nem vörösborral. Erre a többiek elnézően mosolyogtak, hogy a fiú elindult a felnőtté válás rögös útján, és saját történeteket meséltek, hogy ők hogy hánytak bele a vendéglátók virágtartójába ilyen idős korukban.

Én még soha nem voltam részeg (és szerintem a gyerekeim se)!

Nekem nem kellett a saját hányásomban tocsognom ahhoz, hogy felnőtté váljak, nem kellett utólag szégyenkeznem részegen elkövetett dolgok miatt, és nem hagytam vaskos összegeket kocsmákban, pubokban, ivókban – legfeljebb baracklére vagy ásványvízre.

És így, józanul is sokszor éreztem jól magam.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy én még soha nem ittam alkoholt, mert ittam: szilveszterkor egy fél pohár  pezsgőt, de anyám is belém tukmál néha ebéd után egy kis vörösbort, és az is előfordult, hogy a nagy melegben kívántam egy-egy korty hideg bort – de akkor se fogyott el egy hétdecis üveg az egész nyár alatt.

A déli országok tengerpartjain mindennapos látvány a részeg brit turista

Nem értem meg, hogy mire jó a gyomorrontásig lerészegedni. Olyan jó ötlet lenullázni a bankszámlát egy átmulatott éjszaka és a másnapi rossz közérzet kedvéért? Másképp nem lehet jól érezni magát az embernek? Alkohol nélkül nem lehetnek valakinek barátai?

Beszéltem szülővel, aki csak legyintett a gyereke alkohol és drogügyeire: “én is csináltam ilyet, és se drogfüggő, se alkoholista nem lett belőlem” – mondta. Ez nyilván igaz is, de az a véleményem, hogy talán a legjobb ki se próbálni, mert a próbának két kimenetele lehet, és a rosszabbik a szenvedélybetegség. Se a nikotin-, se az alkohol-, se a drogfüggőség nem vicces dolog.

Nekem mindegy, hogy ki mennyit iszik (legfeljebb itt, a blogban elmélkedek a témáról), és nem gondolom, hogy elzüllik az, aki egyszer-egyszer leissza magát. De az elgondolkodtat, mikor ferde szemmel néznek rám azért, amiért én nem iszom, és különcnek vagyok elkönyvelve emiatt. És az is érdekes, hogy a szocializációnak ilyen alapvető színtere a kocsma, és kelléke az alkohol.

A 21 éves Janza Richárd, világbajnok kajakos a barátjával ült ebben a kocsiban, mikor beléjük csapódott egy részeg autós. A vétlen fiúk azonnal meghaltak. 

A mértéktelen ivásról józan szemmel

9 thoughts on “A mértéktelen ivásról józan szemmel

 1. Sajnos a magyar szokásokban benne van, hogy mindenre iszunk, koccintunk. Vannak finom boraink, Unicumunk, pálinkánk. Sok helyen még mindig attól férfi a férfi, hogy iszik. Mert neki “jár” a munka utáni sör. Á, ez nem alkoholizmus, “csak leöblíti a nap porát”.

  Amikor én voltam gimnazista (90-95), a suli válogatott osztálya minden hétvégén elment inni, és az volt a kérdés, hogy ki lesz előbb merev részeg. Annyi a különbség, hogy akkor ez az utolsó 2 évben volt így, most egy jobb gimnázium 9.-es osztályáról hallottam ilyet.

  Ennek a megváltoztatásához központi akarat is kellene, mert a zárjegyes termékekből azért jó bevétele van mindenkinek… 😦

  • Egyetértek, nem új a jelenség.
   Az én gimnazista koromban is ment a vedelés.
   Nem hiszem, hogy kifejezetten magyar szokás lenne, más nemzetek is isznak, ha van rá okuk, ha nincs.
   És nekem a kulturált, mértékletes ivás ellen semmi kifogásom sincs; a nyakló nélküli trinkeléssel nem tudok mit kezdeni.

 2. A kezdôk hibája, hogy azért isznak, hogy egy társaságban jó fejnek tûnjenek.
  Én azért iszom, hogy a társaság tûnjön szórakoztatónak a számomra. 😀
  De amiota megöregedtem az ilyen toxikus társaságokba inkább nem is megyek. Túl drága a pia, hogy erre pazaroljam, ahelyett, hogy mondjuk jazz-t hallgatnék a kertben egy naplemente közben.

  • Ha csak alkohollal tudod elviselni a körülötted lévő társaságot, akkor oda tényleg nem érdemes járni.
   Látod…, nekem nincs ilyen problémám, én nem járok olyan helyekre, ahol elvárás, hogy én is s..ggrészeg legyek. Mostanában azért annyival elfogadóbb vagyok, hogy nem zavar annyira, ha körülöttem részegek az emberek, attól én még élvezem a zenét, hogy valaki a szomszéd asztalnál egyik felest a másik után gurítja le. Ha engem nem molesztál, és nem hány le, akkor tegye.

   • Ahhh, én megpróbáltam! De nem bírom az alkoholt. 3 korty után érzem, hogy zsibban a karom, utána a gyomrom nem bírja, és tejért kiállt, végül pedig nagyon álmos leszek. Ekkor egy fél pohár bornál tartok már. 😀

 3. “Ha csak alkohollal tudod elviselni a körülötted lévő társaságot, akkor oda tényleg nem érdemes járni.”

  Már nem teszem.
  Régen néha kénytelen voltam munka miatt. Viszont nem én voltam a leghulyébb, voltak méghülyébbek, ha ez nem is felmentés 😀

  Viszont tegyuk fel, hogy olyan munkáid vannak, amik sosem (2 év) érnek véget és lelkiismeretes vagy. Hogy bújsz ki alóla? Alkohollal. Unána jön egy szar másnap. és? 😀 Azután extra bûntudattal tudod folytatni a munkát….:D

  A legjiobb lenne persze az ún. “flow élménybe” belekerülni. Ha az nincs, akkor jönnek a pótcselekvések 😀

  • Stressz az én életemben is van, és őszintén mondom, hogy alkohol nélkül próbálok megküzdeni vele.
   Mivel a részegséget soha nem próbáltam, nem is tudok hozzá menekülni, mint megoldáshoz, mert nincs benne az eszköztáramban.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s