Egyszerűbb karácsony, minimalista ünnep

Biztos én vagyok ügyetlen, de én mindig sokat szenvedtem a karácsonnyal, állandó problémám például az ajándékozás.

Mit adjak a majdnem 90 éves nagymamámnak, akinek mindene megvan, amire még szüksége lehet az életben, a szobája szinte ki van tapétázva a fényképeinkkel, a tévéje tetején sincs már hely, és fotókönyve is féltucatnyi van rólunk?

És a szüleimnek? Anyámnak a sütés-főzés a hobbija; már annyi szakácskönyve van, hogy ha azokkal gyújtana be, életük végéig se fáznának, a konyhája is teli mindenfajta robotgéppel. Apukám kapjon megint meleg zoknit vagy édességet? Mindig azt kap, és a zokniállománya egy százlábúnak is elég lenne.

Egyik ismerősünk elve, hogy a szüleinek használható cuccokat ajándékoz karácsonyra. Van ráció ebben is, de elég profán dolog beállítani valakihez az ünnepre egy 48 darabos vécé papír csomaggal.

És a gyerekek? Amire szükségük van (tankönyvek, tanfolyamok, ruhák, cipők, játékok), azt úgyis mindig megkapják, amire meg nincs szükségük… olyat minek kapjanak?

Az elmúlt évek alatt több lakást is ki kellett ürítenem, és pontosan láttam, hogy mennyi holmi keletkezik, ha az ember nem átgondoltan vásárol (de még akkor is, ha átgondoltan). Emlékszem, egyik karácsonyra anyámék talp-masszírozót kaptak tőlünk, de kiderült, hogy mindketten csiklandósak, ezért a gép azóta is a padláson van a dobozában, legfeljebb kisfiam használja, mikor parkolóházat épít az autóinak. A mi pincénkben meg teli van egy doboz szebbnél szebb albumokkal a világ építészeti csodáiról meg nemzeti parkjairól, amiket ilyen-olyan alkalmakra kaptunk, de egynél többször sose lapoztuk végig őket.

Ezért elhatároztam, hogy felhagyok ezzel az ajándékozás-kényszerrel, és ha adok, nem mindig tárgyat adok, hanem olyan dolgot, amit aztán nem kell rakosgatni. Ezek a következők lehetnek:

  • együtt töltött idő – azt hiszem, minden idős ember ennek örül a legjobban

  • szolgáltatás (telefonkártya feltöltés, tanfolyam, koncertbérlet, színházjegy, masszázs)

  • újság-előfizetés – igaz, hogy ez tárgy, de nem foglal sok helyet, anyám után a szomszédok is elolvassák, az utolsó olvasó meg majd begyújt velük

  • édesség, ételkülönlegesség

  • nemrég a szüleim kaptak tőlünk egy pendrájvot, amire rátöltöttünk egy csomó régi filmet és bohózatot  – nagyon örültek neki. Ehhez elemi szintű számítógép- vagy tévéjártasság kell. Anyám a pendrájvra rákötött egy féltégla nagyságú bojtot, hogy szemüveg nélkül is mindig megtalálja (vagy inkább a pendrájvot kötötte rá a bojtra).

  • jótékonykodás – altruista családok megtehetik, hogy az egymás ajándékára szánt pénzt jótékony célra fordítják, például támogatják egy nehéz sorsú árva tanulmányait

A karácsony másik kötelező velejárója a fa. A fenyőfa-pazarlás az továbbra is bántja a szememet; szomorú, hogy a karácsonykor még a szoba legszebb sarkában feldíszített, és áhítattal nézett fenyő januárban a díszektől megfosztva, hulló tűlevelekkel áll a kukának támasztva. Csak remélni tudom, hogy a köztisztasági vállalat valóban komposztálja az összegyűjtött fákat, így legalább nem akkora a környezeti kár, mintha a szemétégetőbe ment volna az egész.

Szerintem nettó pazarlás a csicsás ajándékcsomagolás is. Az ajándék kibontása után már csak egy nagy kupac szemét az, ami egy perccel előtte még dísznek mondhatta magát.
Én az ajándékot már meglévő papírszatyorban adom át, vagy én varrok textilből egy zacskót.

Sokat gondolkodtam azon is, hogy a feldíszített, óriási karácsonyfa, alatta a sok, szépen becsomagolt ajándék, a díszkivilágítás, a dísztárgyak, amik kétségtelenül emelik a nap fényét, adnak-e akkora plusz élményt, hogy megérje ennyi pénzt és erőforrást pazarolni a kedvükért?

Az otthondíszítéssel kapcsolatban megint csak a puritánságom tiltakozik: én agybajt kapok a túl sok mütyürtől (bisz-basztól). Akik biztos pártolják a nyakló nélküli dekorálást, azok a kereskedők, akik mindent, de mindent eladnak ilyenkor ajándéktárgy címén.

Először környezettudatossági szempontok miatt helytelenítettem a díszkivilágítást, de aztán azt gondoltam, hogy van helye: ez az ünnep a sötétség elűzéséről és a fény eljöveteléről is szól. És valóban szépek a fényben tündöklő utcák, házak.
Jó pár helyen megy a verseny, kinek a  ház-dekorja lett a pazarabb? Ez a vetélkedés pedig át-átcsap a giccsbe, ami meg Ízlésrendőrség után kiált. Esténként el szoktam vinni kisfiamat sétálni a környékre, és megnézzük, melyik ház mivel rukkolt elő; a kedvenc szarvasos meg mikulásos díszeket rendszeresen felkeressük. Viszi a prímet az az óriási felfújható szarvas, ami az egyik ház tetejét csúfítja el; na, ezt a fiam játékból le is lőtte az egyik fapisztolyával.

Ennek a sok kacatnak az ünnep után vagy külön raktárat kell bérelni, vagy szemeteskonténert kell hívatni

Sütés-főzés:  az obligát ünnepi menü Magyarországon: halászlé, töltött káposzta és bejgli. Írtam már régebben, hogy egyszer megkérdeztem a kisfiamat, mit enne szívesen karácsonykor. Paprikás krumplit – válaszolta felcsillanó szemekkel. És azt főztem!
Anyukám persze szörnyülködött, de megkérdeztem tőle, hogy vajon kijön-e az Ünnepi Menüt Ellenőrző Bizottság, és megbüntetnek-e, ha nem azt találják a konyhámban, amit anyu szerint találniuk kéne. És tényleg… ki szabja meg, hogy mit lehet főzni karácsonyra, és mit nem?
Az idén is egyszerű, finom ételeket tervezek, amiknek az elkészítése már közösségi feladat lesz; lejártak azok az idők, mikor reggeltől estig úgy rohangáltam a konyhában, mint a mérgezett egér, és mégse lettem kész estére.

Ez a karácsony rendhagyó lesz a vírus miatt. Többektől hallottam, hogy megbeszélték a családban: az idén nem lesz nagy ajándékozás, mert nem akarnak boltokba menni, hacsak nem nagyon muszáj. Bizonyára elmarad sok családi összejövetel is, féltve az időseket.
Reméljük, hogy a jövő karácsony már nyugodalmasabb és stresszmentesebb lesz!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s