Hogyan nem lettem hálózat- és egyházépítő?

Valamelyik nap az MLM-ről, vagyis a multi-level marketingről beszélgettünk itthon.

Én a 90-es években voltam fiatal lány, és ezek a rendszerváltás utáni évek kedveztek minden új ideológiának és üzleti modellnek, ami nyugatról jött be Magyarországra. Sokat lehetett hallani például egy cégről, ami hálózatos rendszerben értékesítette a termékeit. Nekünk ez a kereskedelmi forma szokatlan volt, hogy valaki beléptet a hálózatba, mint a saját emberét, és az én forgalmam után jutalékot kap, ezért nekem is az az érdekem, hogy minél több embert hálózzak be, és minél többen legyenek alám rendelve, mert én meg az ő értékesítésük után kapok jutalékot – tanultuk meg leegyszerűsítve, hogy mi az MLM.

Bizonyos gyülekezetek (szekták) is teljesen újfajta szemléletmódot hoztak Magyarországra; nekem legalábbis szokatlan volt, hogy a prédikátor a hívek közt járkál egy nagy teremben, miközben hátul popzene szól, és se áhítatos csend, se orgonaszó nincs, ellenben van hangos tetszésnyilvánítás, transzállapot, és egyéb meghökkentő dolgok.

Mind az újkeresztény szektákra, mind az MLM rendszerre volt alkalmam rálátni; egyikbe se léptem ugyan be, de több olyan kollégám, évfolyamtársam és barátom volt, akik tagok voltak valamelyikben, és megsajnáltam őket, mikor mondták, hogy “… gyere már el, csak mint érdeklődő, ne égjen a képem, hogy még senkit nem szerveztem be”, de az is előfordult, hogy egyszerűen csak kíváncsi voltam.

És akkor én elmentem az istentiszteletekre, meg a termékbemutatókra, és lassacskán belopózott az elmémbe a gondolat, hogy ez a két közeg nagyon hasonló, pontosabban az MLM rendszer hasonlít egy szektára.

Mindkét közösséget ugyanaz az amerikaias fíling hatotta át, ami nekem idegen volt. A lépten-nyomon erőltetett taps, hangoskodás, a harsány ön-ünneplés (főleg egy istentiszteleten), a show-szerű külsőségek inkább emlékeztettek egy rockkoncertre, mint üzleti előadásra, vagy vallási összejövetelre. Az is hasonló volt, hogy mind a két közösséget jellemezte valami láthatatlan összefonódás és összetartás (ez persze nem negatív jellemvonás)- akkori munkahelyemen például elég volt csak egy hívőnek megvetnie a lábát, onnantól kezdve minden megüresedett álláshelyre tömegével jelentkeztek a közössége tagjai, és idővel a cég minden osztályán folyt részükről a missziós munka.
Még a kiadványaik is hasonlóak voltak: a legnagyobb forgalmat produkáló értékesítők büszkén pózoltak feleségükkel a dicsőségtáblákon, és pont úgy néztek ki, mint az egyház legkarizmatikusabb lelkipásztora élete párjával az oldalán (sokszor még a háttér is ugyanolyan volt).

Közvetlen kollégáim egyébként engem is próbáltak megtéríteni, de nem sokra mentek velem, mert kialakult és stabil értékrendem volt; nem volt szükségem pótlékra.

Az se tetszett, hogy az ismerősök számára becserkésznivaló palimadárrá degradálódtam. Sajnos azt is többször tapasztaltam, hogy új barátoknak addig számítok, amíg azt hiszik, hogy meg tudnak téríteni az egyházuk számára, és már nem vagyok olyan érdekes, mikor kiderül, hogy nem, nem fogok belépni; ilyenkor újabb potenciális hívőtársak után néztek.
Többször fordult elő, hogy egy ismerős – akár olyan is, akiről már évek óta nem hallottam – keresett meg, és egy nagyszerű lehetőséggel akart engem megismertetni.
Eleinte lépre is mentem, és örültem (“lám, milyen különleges személyiségem van, hogy ennyi év után is óhajtják a társaságomat”), de aztán már gyanakvó lettem, és csak az érdekelt, hova akarnak megtéríteni: az egyházba vagy az értékesítési hálózatba (az esetek 99 %-ában az MLM-be).

Egyszer a tánccsoport vezetője, ahol tag voltam, próba után odajött hozzám, meg  a legjobb barátnőmhöz, és bizalmasan a fülünkbe súgta, hogy meglátta bennünk a tehetséget, és szeretné, ha jobban ki tudnánk teljesedni, ezért este 8-ra menjünk el erre és erre a címre, ahol beszélgetni szeretne velünk a jövőnkről.
Frankón azt hittük, hogy be akar minket vinni a profi kamaraegyüttesébe, és már láttuk magunkat a külföldi turnékon (nagynéném szerint a férfi azért hívott minket a lakására, hogy erőszakoskodjon velünk).
Izgatottan mentünk a megbeszélt helyre, közben az előttünk álló táncos karrierről fantáziáltunk.
Elképzelhetitek a csalódottságunkat, mikor a megadott címen egy MLM-es előadónő vett kezelésbe bennünket (se szerződés, se szex nem volt tehát), és két órán át tágította a fejünket; a jövőnk természetesen az ügynöki lét lett volna.
Csalódottan baktattunk hazafelé, de aztán egyszer csak kitört belőlünk a nevetés, hogy milyen naivak voltunk.

Attól kezdve mikor valaki “egy nagyszerű lehetőséggel akart megismertetni”; rákérdeztem:
– …Ugye nem … (és itt jött az ismert MLM-es cég neve) előadásra hívsz?
– Dehogyiiis! – esküdözött erre egy barátnőm, és mondott egy addig ismeretlen céget, akinek a nevében szervezi az összejövetelt.
Aztán persze kiderült, hogy mégiscsak ugyanarról a brandről van szó, csak álcázza magát, mert a régi neve túlságosan lejáratódott. Így aztán túl lettem életem többedik előadásán; lassan már én is tudtam volna motivációs beszédet tartani a beszervezendő érdeklődőknek.
Ez a lány egyébként a cég történetébe is beleírta magát, mert egyből giga-gyémánt-unobtánium fokozatú értékesítővé vált, hisz az első hónapban rekordmennyiségű terméket adott el.
Ezt úgy tudta elérni, hogy a népes baráti köre minden tagjának kiadta, hogy rendeljenek tőle valamit, és azt is megtette, hogy jutalékot se mindig számolt fel, csak növeljük a forgalmát.
Nos, barátnőm ezt csak egyszer tudta eljátszani, és hamarosan megvált a cégtől, hiába könyörgött neki a tartótisztje, hogy maradjon – ha valóban jutalékot kapott a lány után, nem csodálom, hogy sajnálta, hogy elmegy.

Így nem lettem tehát se MLM ügynök, se egyházi tag.
Sokat tanultam azért ezekből az élményekből az emberi kapcsolatokról, az üzletről, marketingről, és magáról az életről is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s