Nagyon szeretjük a csemege uborkát, de ha végigböngésszük a bolti uborka címkéjén lévő összetevők listáját, megint csak arra jutunk, hogy érdemesebb otthon elkészíteni. Anyagilag is jobban megéri (egy üveg jobb minőségű uborka áráért most több, mint egy kilót kapok a piacon, és ha hozzáadom a fűszerek és az energia költségét, még akkor is kifizetődőbb), de ha többe is kerülne otthon befőzni, a bolti portéka nem veheti fel a versenyt a házival, hiszen tudom, hogy ebben mi van. Legalábbis remélem, hogy így van, hiszen az uborkát nem én termeltem…
Tavaly is tettem el csemege uborkát, és nagyon elégedettek voltunk vele. Én nem sajnálom a befőttből a fűszereket, kaparta is a torkunkat eleinte, de megszoktuk és megszerettük az ízét. Állítom, hogy még antibiotikus hatása is van!
Miután így elkészítettem az üvegeket, beleteszem őket egy nagy lábasba (az enyémbe 5 üveg fér egyszerre), és elkezdem forralni. Ha forr, kis lángra veszem, és még 15-20 percig főzöm. Én az edényben hagyom kihűlni az üvegeket.
A fűszerek mennyisége ízlés szerint változtatható, ennyi fűszerrel az uborka meglehetősen karcos (Apa szerint kerítésszaggató), de mi szeretjük ezt az erős ízt.
De jo! En most kezdek belejonni az eltevesbe. Csalamadet es kovaszos uborkat keszitettem es persze lekvart. De most a cukormentes lekvarral szeretnek megprobalkozni. Egy baratnom Xilitol-t hasznal. Ez mindig finomabb mint a bolti.Koszi a batoritast.
Sok sikert a befőzéshez!
Én nem szoktam savanyúságot eltenni, mert kevés fogy belőle, inkább a frisseket szeretjük (saláta, uborkasaláta, paprika-paradicsom saláta…) télen meg káposztából és sárgarépából szoktam frisset csinálni, vagy a savanyú káposztát esszük és egy-egy üveg boltit. Éves szinten tán kettőt. Szóval nincs tapasztalatom, de nem sok ennyit “főzni” az uborkát? Nem lesz puha? Vagy így is ropogós marad? Lekvárból viszont többfélét is elraktam már idén is. Mivel cukkiniből túltermelési válság volt, nagyon finom ananászlekvárt is főztem belőle. (a biocukkini még hamisítva is minőségi élelmiszer).
Nem tudom, hogy sok-e ez a főzés, de az biztos, hogy puha tőle; nem roppanós. Ezt a receptet kaptam, ha találok jobbat, aszerint fogom befőzni az uborkát. Nálunk sok fogy a savanyúságból, jól tud esni akár salátába, akár főétel mellé.
Nagyon ügyes vagy,de nem próbáltad még,hogy tegyél bele egy kis tormát is. Én nem szoktam elrakni savanyúságot mert a férjem nem szereti de tudom, hogy van aki tesz bele. Ági mama
Köszönöm, hogy írtad, egyszer lehet, hogy megpróbálom.
Szia almameter!
Évek óta teszek el csemege uborkát az alábbi módszerrel:
Az uborkákat este beáztatom hideg vízbe. A levet hozzá felfőzöm a fűszerekkel, az ecettel és izlés szerint cukorral. /ha karcosan szeretitek elhagyható/. Reggelre kihül a lé. Az uborkákat egyenként kefével lesúrolom, és a tisztára mosott, sütőben 100 C fokon csírátlanított üvegekbe rakom. Leöntöm a fűszeres lével. Két réteg celofánt teszek rá, a két réteg közé – tehát nem érintkezik az uborkával – na-benzoátot egy késhegynyit – és utána a csavaros tetőt. Fejre állitom, mint Te, és ha száraz marad, mehet a helyére.
Bogyiszlói erős paprikát is szoktam eltenni ugyanazzal a lével, arra egy késhegynyi borként szórok – 2 l üveg mennyiségre – így ropogós marad.
Van a SZILAS-nak egy előre befűszerezett leve, ami nagyon jó ízesítésű magyar termék, de van benne tartosítószer.
Üdv
Marika
A Te uborkád puha, vagy roppanós? Mert az enyém puha, és van, aki az ilyet nem szereti.
Roppanós marad.
M.