Otthonoktató hétköznapok 2016 ősz I.

Kirándulni Budapesten, felér egy történelemórával. Érdekességeket mesélek az emléktáblákon feltüntetett emberekről, eseményekről, helyszínekről – amelyikről tudok (amik sokszor kapcsolódnak az aktuális tanulnivalóhoz is). Kisfiam pedig kibetűzi a táblák szövegét is.

jl

1838-ban eddig (a felső hullámig) ért a víz szintje a városban; a gyereket épp elnyelte volna (egyébként sok helyen emlékeznek meg az akkori vízállásról; utcán és házak udvarain, középületek, lakóházak  belsejében is vannak emléktáblák)

 

img_4245 img_4226

A Mátyás király kút a Várban és egy átjáró

 

Abdurrahman

Abdurrahman pasa emlékműve a Várban. A pasa ezen a helyen esett el az 1686-os ostromban, 70 éves korában. Érdekesség, hogy egy ugyanott és ugyanakkor elesett magyar vitéz leszármazottai emeltették ezt a jelképes sírt.

 

Ágyútalp a Várban

XIX. század végi ágyútalp a Várban

 

img_3934 img_3933

Az I. világháborúban elesettek emlékműve és a palota, ahonnan elhurcolták Batthyány Lajost, ez most a Petőfi Irodalmi Múzeum (lányom egy frissen beszerzett szakkönyvnek örül)

img_4275 img_4267

Látogatás a Kresz Géza Mentőmúzeumban. (Végre megtudtam, ki volt K.G.: a mentőszolgálat megalapítója és Kresz Mária néprajzkutató nagyapja)

 

A

A Mentőmúzeum időszakos kiállítása a forradalom mentő hőseinek állít emléket. A jeleneten egy fejlövést kapott biciklis férfihez érkezik a segítség oldalkocsis motoron

 

img_3893 img_3904

Gyönyörködés a kilátásban a Bazilika tetejéről. A másik képen a tetőszerkezetet és a kisebbik kupolát csodáljuk.

 

Otthonoktatós találkozó

Továbbra is tartanak az otthonoktató találkozók, ahol mindig vannak új résztvevők

 

Elkezdtük feltérképezni Budapest belvárosában a középkori várfal maradványait

“Feltérképezzük” a középkori várfal maradványait is (ezt nyilván szakszerűen megtették már okosabb emberek; mi csak megkeressük és lefényképezzük a még látható faldarabokat)

 

November 4-én este fényfestés volt a Bazilikánál. Nagyon hatásos és drámai volt; kisfiam szentül elhitte, hogy szétlőtték a templomot!

November 4-én fényfestés volt a Bazilikánál. Nagyon drámai volt és megindító; a kisfiam szentül elhitte, hogy tényleg faldarabok potyognak le a templomról, olyannyira élethű volt néhol.

 

img_3912 img_3928

Csodáltuk az épített örökséget is, akár egyszerű lakóház volt, akár pompás bérpalota

 

img_3947 img_3957

Várakozás és felszállás a BKV menetrend szerinti hajójáratára. Bérlettel hétköznap ingyenes!

 

img_3971 img_3973

Kikötői csendélet. A másik képen fiam a Lánchidat csodálja. Meglepődött, mikor nem sokkal ezután szembejött velünk a vízen egy (kétéltű) busz.

Épp a Parlament előtt hajókázunk el

A Parlamentben gyönyörködnek a fiúk a hajóról, ami épp kikötni készül a megállóban. Meg kell mondani, hogy borzasztó hideg volt a fedélzeten; nekünk az volt a szerencsénk, hogy épp előtte méteráru-boltban voltunk, és volt nálunk 3 méter műszőrme

 

s

Beszámoltam már az 56-os megemlékezésekről (amihez a kicsi még túl kicsi volt). A nagyok a helyszínre a háttérben látható korabeli autóval érkeztek, de útközben egyik katonatársuk megéhezett, és be kellett ugraniuk egy gyorsétterem autós részlegébe. A kiszolgálóablaknál lévő lány kikerekedett szemmel nézte a korabeli (egyen)ruhákban mosolygó forradalmi vásárlókat.

 

s

Már látható volt a blogon, de nagyon szeretem ezt a képet. A nagy gyerekeim az itt megismert társakkal azóta több közös programot is csináltak (pl. filmklubban jártak).

 

A forradalaomra való emlékezés a színház aulájában, a Tosca után

Elkezdődött az színházi évad is; ismét intenzívebb a kulturális életünk. A forradalomra való emlékezés a színház aulájában, a Tosca után.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s