2013.02.18 – Különleges hajfonás oktatófilmek

Ha a lányunk népviseletbe öltözik, akkor igyekszem, hogy egységes legyen a kinézete, vagyis ne csak a ruhája legyen autentikus, hanem a hajviselete is. (Nagyon bántja a szememet a  hagyományőrző ruhához, jelmezhez viselt sportcipő, óra, baseball sapka, melírozott, tépett haj stb. ) Itt már képen bemutattam, most elkészült az oktató videó; ha valaki meg szeretné tanulni ezt a mutatós hajfonást, most megteheti.

Először is alaposan ki kell fésülni a hajat (sajnos a filmen egyszer én is belegabalyodtam a tincsekbe), és szabályosan kétfelé kell választani (erre hegyes fogú fésű jó).  Elő kell készíteni a pántlikát is. Ez nem más, mint 3 darab taft – és nem szatén, mert az csúszik! –  szalag (rövidáruboltban kapható) egyik végükön összecsomózva. Jóval hosszabb szalagcsíkokat kell levágni, mint a befonandó haj hossza, mert fonás közben a haj “felveszi” a szalagot, és kellemetlen, ha hamarabb fogy el, mint kéne. Mivel a szalag nagyon foszlik, ajánlatos a végeit körömlakkal vagy ragasztóval bekenni. (Összesen tehát 6 csíkot kell levágni a szalagból, ebből lesz 2 darab 3 ágú csokor.)

Az éles szeműek biztos észreveszik, hogy ez egyszerű francia (vagy parketta) fonás; ami különlegessé teszi, az a belefont piros pántlika.

Megpróbálom leírni is, bár a film jobban megmutatja a lényeget.  Szóval… A kettéválasztott haj egyik felén, a fejtetőnél kezdjük a fonást. Három kis tincset veszünk, ezek alá helyezzük be a pántlikát. Ajánlatos úgy fonni majd, hogy a haj eltakarja a kis csomót, amivel a szalagok össze vannak kötve. Ezután a pántlikát a hajjal együtt fonjuk; hol jobbról, hol balról szedünk fel hajat a szélső tincshez. Szerintem nem szép, ha túlságosan elnagyolt a fonás, annál szebb lesz a végeredmény, minél aprólékosabb, minél kevesebb hajat fogunk fel egyszerre. A műveletet addig kell folytatni, míg a hajvégeket is be nem fontuk, a legvégén tehát már csak a 3 szalag marad a kezünkben. Ekkor be lehet fejezni; egyszer megcsomózzuk, és kész is van. A szalagot ajánlatos masnira kötni, vagy a tincseket fel is köthetjük “perecesen” (ezt mutatom a videóban is). Aki nagyon ügyes, az rögtön a fej alatt a két ágból csinálhat egyet is; ez is mutatós.

Ennek a fonásnak előnye, hogy jól “kezelhető” vele a haj, nem bújnak ki huncutkák, nem csúszik ki a gumi, mint az egyszerű lófaroknál; sőt, mivel nincs hajgumi, nincs, ami nyomja a gyerek fejét, ha hátrahajtja, vagy ha esetleg alszik. És hosszabbnak is mutatja a hajat, mint amilyen valójában.

Így néz ki a kész fonás (a kislány kék ruhája is saját munka)

Így néz ki a kész fonás (a kislány kék ruhája is saját munka)

8 thoughts on “2013.02.18 – Különleges hajfonás oktatófilmek

  1. Azóta vagyok hálás neked a tanításért, amióta egyszer személyesen is megmutattad nekem ezt a fonást. Egészen tűrhetően megy már:) A szalag végét én égetni szoktam, pillanatok alatt összeolvadnak a szálak, onnantól nem bomlik.Nekem egyszerűbb és gyorsabb, mint a ragasztó (körömlakkom meg nincs is…)
    R.

    • Igen, az égetést nem írtam, talán tényleg ez a legjobb módszer.
      Örülök, hogy ez egyszer én tudtam Neked tanítani valamit. :)))

  2. Nekem nagyon tetszik a fonás….végignéztük a picikével. Elég rutinosan megy a dolog. A végén megkérdeztem, hogy neked is befonjam így a hajad? “Nem.” Hát…. nem lepődtem meg rajta. Ő ilyen….. Pedig kipróbálnám. :))))

    • Hátha egyszer meggondolja magát, aztán kiélheted a kézművészetedet! Én is elismerem, hogy a mai világban ez már nem hétköznapi viselet, de egyszer-egyszer meg lehet próbálni.

  3. Ó!
    Későn jött a tanítás az én lányaim már felnőttek. Talán ha lesznek lány unokáim……. viszont nagyon tetszik a lánykád hajfonata.

  4. Hűű, nagyon szépen köszönöm! Lánykámnak szép hosszú haja van, az iskolában ahovamajd járni fog, (bátyja is odajár)meg néptáncoktatás is van, így nagy hasznát veszem a videónak és a leírásnak.

Hozzászólás